Nata Salmela
Nata Salmela on useilla alan palkinnoilla noteerattu vaikuttaja-skenen räväkkä väripilkku. Urbaani foodie ja taaperon tuore mama ei aio taipua toistoon ja tylsyyteen arjen paineissa, vaan ruokaan täytyy aina tuoda omintakeisia twistejä, laadukkaita kotimaisia raaka-aineita sekä ripaus syntiä ja nautintoa. Nata on satokausiruokien nerokas hyödyntäjä, ja keittiössä onkin aina värikkäitä kasviksia, ja iloista sananhelinää. Natalta saat täydelliset ohjeet omaan tai kaveriporukan iltaan, ja oheen ripotellaan kaupungin parhaat ravintola-vinkit ja annosanalyysit – ehkä jopa sijoitusvinkkejä, jotta nautinnon määrä maksimoituu jatkossakin?
Panopasta

Resepti kahdelle
250 g spagettia
1 tlk tomaattimurskaa
400 g naudanjauhelihaa
1 ruukku tuoretta timjamia
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 tl soijakastiketta
1 tl lihafondia
mustapippuria
1⁄2 dl raastettua parmesaania
voita ja öljyä lihapullien paistamiseen
Silppua timjami hienoksi. Mausta jauheliha timjamilla, soijakastikkeella, lihafondilla, suolalla ja mustapippurilla. Vaivaa sekaisin ja pyörittele pieniksi pulliksi. Vaivaamiseen kannattaa käyttää jauhelihan muovirasiaa, niin säästyy tiskiltä.
Paista lihapullat voissa pannulla mediumiksi. Ruskista lihapullat joka puolelta.
Kaada tomaattimurska pannulle ja mausta se hunajalla. Anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla noin vartin ajan, kunnes lihapullat ovat sisältä kypsiä.
Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan al denteksi runsaasti suolatussa vedessä. Lisää spagetti kastikkeen joukkoon, pyöräytä kunnolla sekaisin. Lisää parmesaani ja tarjoile heti.
Kauppalista
spagettia
1 tlk tomaattimurskaa
400 g naudanjauhelihaa
1 ruukku tuoretta timjamia
hunajaa
soijakastiketta
lihafondia
suolaa
mustapippuria
parmesaania
voita
öljyä
Kikherne limonello-pasta

Resepti kahdelle
pastaa, esim. spagettia, n. 200g (kuivapaino)
1 prk kikherneitä
muutaman sentin pätkä inkivääriä
½-1 sitruuna
1-2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 rkl hunajaa
1/2 rkl kurkumaa
1-2 rkl soijakastiketta
2 dl turkkilaista jogurttia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria
parmesaania
korianteria
Laita pasta kiehumaan. Kuumenna pannu ja lisää pannulle voi ja oliiviöljy sekä pilkottu sipuli, valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kuullota hetki.
Valuta kikherneet ja lisää ne pannulle. Lisää sekaan myös kurkuma, hunaja sekä soijakastike.
Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu.
Nostele valmis pasta pannulle kastikkeen sekaan ja sekoita kunnolla. Ota pannu pois kuumalta liedeltä.
Lisää jogurtti ja sekoita hyvin. Älä kypsennä enää. Tarjoile raastetun parmesaanin ja korianterin kanssa.
Kauppalista kahdelle
pastaa n. 200 g (kuivapaino)
1 prk kypsiä kikherneitä
inkivääriä
1 sitruuna
1 sipuli
valkosipulia
hunajaa
kurkumaa jauheena tai tuoreena
soijakastiketta
turkkilaista jogurttia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria
parmesaania
korianteria
Appelsiinirisotto

Resepti kahdelle
noin 1 l kana- tai kasvislientä
oliiviöljyä
sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 kourallista risottoriisiä
1 iso appelsiini
1 dl parmesaania
1 rkl soijakastiketta
reilu nokare voita
(kuivattuja sieniä)
Ota kaksi kattilaa ja nuolija risoton sekoittamista varten (muut välineet rikkovat riisin pinnan). Valmista toiseen kattilaan liemi fondista (tai hätätapauksessa kuutiosta) pakkauksen ohjeen mukaan. Tuunaa lientä soijakastikkeella ja jos sinulta löytyy kuivattuja sieniä, murustele ne myös liemen sekaan. Pidä liemi koko risoton valmistamisen ajan lämpimänä liedellä.
Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy toisessa kattilassa, lisää sipulit ja kuullota hetki. Annostele sipulien joukkoon riisi, kaksi kourallista per syöjä on hyvä mitta pääruoaksi. Kuullota riisiä minuutin verran koko ajan sekoittaen.
Lisää puolet liemestä ja anna porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Hämmennä välillä.
Raasta appelsiinin kuori risoton sekaan ja purista puolikkaan (tai kokonaisen) appelsiinin mehu. Lisää lientä tämän jälkeen pikkuhiljaa 5-7 minuutin ajan ja hämmennä usein. Tarkkaile risoton koostumusta. Kun riisi on al dente, sammuta levy. Raasta parmesaani ja lisää se risoton joukkoon. Lisää myös kunnon nokare voita ja sekoita hyvin. Jos risotto tuntuu liian paksulta, niin lisää joukkoon tilkka lientä. Annostele lautasille ja rouhaise päälle mustapippuria myllystä.
Kauppalista kahdelle
noin 1 l kana- tai kasvislientä
oliiviöljyä
1 sipuli
valkosipulia
risottoriisiä, esim Arborio
iso appelsiini
parmesaania
soijakastiketta
voita
(voit tuunata lientä kuivatuilla sienillä)
helppo butter chicken

Resepti neljälle
n 400 g broileria (paistisuikaleita, broilerin filesuikaleita tms)
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
1 rkl voita
1 tlk (500g) paseerattua tomaattia
2 cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 tl garam masalaa
1 tl jeeraa
1/2 rkl hunajaa
1 tl savustettua paprikaa
1 tl suolaa
mustapippuria
2 dl turkkilaista jogurttia
riisiä ja naan-leipää tarjoiluun
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Hienonna sipuli ja valkosipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna voi pannulla ja paista broilerin suikaleet. Lisää pannulle sipulit ja kuullota muutama minuutti. Lisää rasvaa pannulle, jos näyttää kuivalta.
Lisää pannulle paseerattu tomaatti sekä kaikki mausteet. Anna kiehua kasaan noin vartin verran miedolla lämmöllä. Nosta pannu kuumalta liedeltä pois ja lisää turkkilainen jogurtti, sekoita hyvin. Älä kuumenna kastiketta enää.
Tarjoile kastike riisin ja naan-leivän kanssa.
Kauppalista neljälle
n 400 g broileria (paistisuikaleita, broilerin filesuikaleita tms)
1 sipuli
valkosipulia
voita
1 tlk (500g) paseerattua tomaattia
pätkä inkivääriä
garam masalaa
jeeraa
hunajaa
savustettua paprikaa
suolaa
mustapippuria
turkkilaista jogurttia
riisiä ja naan-leipää tarjoiluun
Cooking Buddy ®️ rakkaudesta ruokaan




