MERI-TUULI VÄNTSI
Kokki ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsi on tullut suurelle yleisölle tutuksi muun muassa tv-ohjelmista Junior Master Chef ja Samassa liemessä. Tämä ilopilleri on todellinen ruoka-alan moniottelija. Kokemusta on karttunut mm.oman catering-firman pyörittämisestä, ruokatuottamisesta ja -stailauksesta, reseptien kehittelystä ja tv:n ruokaohjelmien konsultoinnista. Meri-Tuuli rakastaa matkustamista ja eri maiden kulttuurit maistuvat myös hänen resepteissään. Tämä iltakukkuja kokkailee kotikeittiössään mielellään yömyöhään, kun muu perhe jo nukkuu. Ruoanlaiton lomassa kuulokkeissa luultavimmin soi joku true crime podcast. Vapaina viikonloppuiltoina Meri-Tuulin kaverina keittiössä on oma mies ja lasista löytyy punaviiniä.
Meri-Tuulin reseptit pursuavat makua, on kyse sitten uunissa tunteja hautuvasta pataruoasta tai nopeasta simpukkacurrysta. Hänen juttunsa ei ole arjen helppous tai nopeat ruoat, vaan ruoat joissa on rehevät maut ja joita syödään pitkään nautiskellen. Jokaisessa reseptissä on myös oivia tekniikoita ja ihania oivalluksia, joista on iloa muussakin ruoanvalmistuksessa. Meri-Tuuli pitää valtavasti myös sormin syömisestä ja siitä, että ruokakippoja ja – kuppoja on pöydän täydeltä ja niistä saa jokainen ruokailija närppiä herkkuja tikuilla tai sormin. Meri-Tuulin keittiössä ei pingoteta, vaan nautitaan hyvistä raaka-aineista, huumaavista tuoksuista ja mauista. Luvassa täydellisiä reseptejä omaan viikonlopun nautiskeluun tai vieraille katettavaksi.
osso buco ja voipapupyree

Resepti Neljälle
Osso buco
valmistusaika 4,5 tuntia
4 härän potkakiekkoa
vehnäjauhoja
2 sipulia
2 sellerin vartta
1 kokonainen valkosipuli
2 punaista paprikaa
½ purkkia tomaattimurskaa
3 dl kuivaa marsalaviiniä (tai sherryä)
4 salvian lehteä (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2 timjamin oksaa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa & pippuria
viimeistelyyn:
tuoretta persiljaa
- Kuumenna uuni 150-asteiseksi.
- Hienonna sipulit ja sellerin varret. Leikkaa valkosipuli kuorineen poikittain kahtia, älä irroita kynsiä ja koita pitää puolikkaat ehjinä. Poista paprikoista kanta ja siemenet ja leikkaa renkaiksi.
- Suolaa ja pippuroi potkakiekot. Puuteroi lihat kauttaaltaan vehnäjauhoilla, ravistele ylimääräiset jauhot pois.
- Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja asettele valkosipulin puolikkaat öljyyn leikkuupinta alaspäin. Paahda valkosipuleita minuutin ajan, kunnes ne ovat kullanruskeita ja nosta pihdeillä öljystä. Sitten ruskista potkakiekot kaksi kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi, molemmin puolin. Jos potkakiekko kääntyy paistettaessa kuperaksi, leikkaa saksilla sen ulkoreunaa kiertävä kalvo muutamasta kohtaa auki, jotta pihvi taas suoristuu. Nosta sivuun.
- Kuumenna tilkka öljyä padassa ja kuullota sipuleita ja sellereitä siinä. Kun ne ovat pehmenneet, lado päälle potkakiekot. Lisää pataan timjamin oksat sekä paprikarenkaat ja valkosipulit leikkauspinta ylöspäin. Revi salvian lehdet sormien välissä ja ripottele pataan. Kaada päälle tomaattimurska ja marsalaviini.
- Peitä pata kannella ja nosta uuniin ja hauduta 3-4 tuntia tai kunnes liha on täysin mureaa. Liha on mureaa kun siihen pistetty haarukka uppoaa siihen. Jos liha tuntuu vielä kumiselta eikä anna periksi, laita pata takaisin uuniin puoleksi tunniksi kerrallaan ja testaa aina kypsyys haarukalla.
- Tarkista lopuksi maku ja mausta tarvittaessa liemi suolalla.
- Ennen tarjoilua viimeistele osso buco hienonnetulla persiljalla.
Voipapupyree
2 tlk (á 400 g) keitettyjä voipapuja
3 jauhoista perunaa, keitettynä
2 rkl hyvää oliiviöljyä
tilkka vettä
sitruunan mehua
ripaus suolaa
mustapippuria
Laita pavut ja pilkotut perunat kattilaan oliiviöljyn ja vesitilkan kera ja kiehauta niin että ainekset lämpenevät.
Soseuta ainekset, lisää tarvittaessa tilkka vettä Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Kauppalista
Osso buco
4 härän potkakiekkoa
vehnäjauhoja
2 sipulia
2 sellerin vartta
1 kokonainen valkosipuli
2 punaista paprikaa
½ purkkia tomaattimurskaa
3 dl kuivaa marsalaviiniä (tai sherryä)
tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
viimeistelyyn:
tuoretta persiljaa
Voipapupyree
2 tlk (á 400 g) keitettyjä papuja
3 jauhoista perunaa
oliiviöljyä
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
simpukat kookoscurryssa

Resepti
Neljälle hengelle
1 kg tuoreita sinisimpukoita
1 sitruunaruoho
3 cm pala inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
200 g kirsikkatomaatteja
1 kevätsipuli
1 tölkki kookosmaitoa
1 rkl keltaista thaimaalaista currytahnaa
4 limelehteä (kuivattua tai pakastettua)
1 rkl kalakastiketta
1 tl fariinisokeria
kourallinen tuoretta thaibasilikaa
tarjoiluun
tuoretta leipää
1 lime, lohkoina
- Pese simpukat juoksevan kylmän veden alla yksi kerrallaan; revi simpukoista parrat ja heitä pois sellaiset, joiden kuoret ovat haljenneet tai jotka eivät mene kiinni kun niitä napauttaa tiskipöytään. Laita pestyt simpukat kulhossa jääkaappiin odottamaan ruokaan lisäämistä.
- Leikkaa sitruunaruohon kuiva kärki ja kanta pois ja hienonna. Hienonna myös valkosipulinkynnet. Leikkaa inkivääri ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet ohuen ohuiksi suikaleiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja laita sivuun. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.
- Avaa kookosmaito ja lusikoi purkin pintaan noussut ja kovettunut kookoskerma ison kattilan pohjalle, tämän osuus on noin puolet tölkistä. Kuumenna kookoskerma ja lisää siihen limelehdet, sitruunaruoho, inkivääri ja valkosipuli.
- Keitä hetken, lisää sitten 2 rkl currytahnaa ja sekoita seosta lastalla hieroen, kunnes currytahna liukenee seokseen. Lisää limelehdet ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla 5 minuuttia.
- Lisää sitten loput kookosmaidosta, sekoita ja maista; lisää currytahnaa jos haluat enemmän potkua. Mausta kalakastikkeella ja fariinisokerilla.
- Kaada joukkoon sinisimpukat, kirsikkatomaatit ja kevätsipulit. Peitä kannella ja keitä 2 minuuttia, nosta sitten kansi ja pyöräytä simpukoita pohjaa myöten; peitä taas kannella ja keitä vielä 5 minuuttia.
- Kanna kattila liedeltä pöytään, nosta kansi ja revi joukkoon thaibasilikan lehtiä. Tarjoa limelohkojen ja paahdetun leivän kera.
HUOM! Jos sinulla on sileää kookosmaitoa, joka ei ole erottunut purkissa, laita kattilaan ensin ruokalusikallinen rypsiöljyä ja kuullota inkivääriä, valkosipulia ja sitruunaruohoa siinä. Lisää puolet kookosmaidosta näiden joukkoon ja jatka reseptin kohdasta 4.
Kauppalista
1 kg tuoreita sinisimpukoita
1 sitruunaruoho
3 cm pala inkivääriä
valkosipulia
200 g kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
1 tölkki kookosmaitoa
keltaista thaimaalaista currytahnaa
limelehtiä (kuivattua tai pakastettua)
kalakastiketta
fariinisokeria
tuoretta thaibasilikaa
tarjoiluun
tuoretta leipää
1 lime
COOKING BUDDY®️ RAKKAUDESTA RUOKAAN




