HANNA SUMARI
Hanna Sumarin positiivinen ja räväkkä persoona on tuttu mm. tv:n Suomen kaunein koti -ohjelmasta. Päätoimisesti Hanna on toimittaja sekä ruokakirjailija ja -vaikuttaja, joka juontaa myös tapahtumia. Hanna RAKASTAA ruoanlaittoa ja leipomista, ja haluaa tuoda aistinautintojen kautta onnen tunnetta läheisilleen ja ystävilleen. Erilaisten juhlien järjestäminen ja ruoan äärelle kokoontuminen tuo Hannasta parhaat puolet esille!
Kun Hanna tekee arkiruokaa, ei pannujen seurassa hifistellä pitkään, vaan ruoka saa valmistua vikkelästi. Arkiruoka pidetään terveellisenä, käytetään hyviä rasvoja ja runsaasti vihanneksia. Juhlassa taasen pitää olla kermaa, voita ja juustoja surutta. Kokatessa tulee olla onnellinen, sillä onni siirtyy ruokaan ja sitä kautta syöjiin!
RED VELVET MOUSSE
Resepti Neljälle
Red Velvet Mousse
1+1 dl Bailey´s Red Velvet Cupcake- kermalikööriä
1,25 + 1,25 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
2 kpl liivatelehteä
0,5 dl vettä
Valmistusohje:
Sekoita kattilassa 1dl Red Velvet Cupcake Baileysia ja 1,25dl kuohukermaa.
Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes se on kiehumispisteessä ja siirrä sitten nopeasti pois liedeltä.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. (Voit sulattaa suklaan myös mikrossa. Paloittele silloin suklaa pieniksi paloiksi ja kuumenna sitä miedolla teholla 10 sekunnin sykäyksin. Sekoita suklaata sykäyksien välillä. Varsinkin valkosuklaa palaa helposti, joten ole tarkkana.)
Kaada lämmin Baileys/kermaseos valkosuklaan päälle, ja sekoita. Siirrä seos jääkaappiin ja anna sen jäähtyä täysin ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen!
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
Yhdistä isossa kulhossa jäähtynyt valkosuklaa-likööriseos ja loput 1,25 dl kuohukerma. Vatkaa seosta sähkövatkaimella täydellä nopeudella, kunnes seos on kuohkeaa vaahtoa. (Älä menetä uskoasi, kestää muutaman minuutin ennen kuin seos alkaa vaahtoutua.)
Lisää seuraavaksi seokseen hitaasti 0,5 dl Red Velvet Cupcake Baileys’ä sähkövatkaimella vatkaten. Käytä vatkaimen keskinopeutta.
Kun likööri on lisätty, ota vedessä pehmenneet liivatelehdet ja purista niistä vesi pois, laita ne pieneen kattilaan, lisää 0,5 dl vettä ja kuumenna seosta liedellä, kunnes liivakot sulavat.
Lisää liivateseos moussen joukkoon ohuena nauhana sähkövatkaimella huolellisesti vatkaten.
Jaa mousse 4 tarjoilukulhoon ja anna moussen hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli.
Tarjoiluvinkki:
Käytä tarjoilukulhoina drinkkilaseja ja tee niihin upeat suklaareunat.
Sulata tumma- tai maitosuklaata vesihauteessa tai mikrossa, ja kasta tarjoilulasien reunat suklaaseen.
Voit antaa suklaan valua oman mielesi mukaan taiteellisesti. Tee suklaareunat laseihin samana päivänä kuin mousse. Säilytä laseja jääkaapissa.
Koristele valmis mousse esimerkiksi macaronseilla, kakkukynttilöillä, tuoreilla marjoilla, suklaalastuilla…jne.
Tarvikkeet:
2 kpl kulhoja, sähkövatkain, dl mitta, vesihaudekattila tai mikroaaltouuni + syvä lautanen suklaa sulattamista varten, nuolija, kattila.
Kauppalista
2 dl Bailey´s Red Velvet Cupcake – kermalikööriä
2,5 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
2 kpl liivatelehteä
lehtikaalisalaatti
Resepti neljälle
Kastike
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni salottisipuli hienonnettuna
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl vaahterasiirappia
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 pussi (n. 150-200g) lehtikaalia
½-1 dl mantelilastuja
2 ½ dl kypsää kvinoaa
½ -1 dl kuivattuja karpaloita
raastettua parmesaanijuustoa
Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Muista huuhtoa se ensin runsaalla kuumalla vedellä, jotta kitkeryys häviää. Lisää keitinveteen hiukan suolaa.
Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen ja laita se sivuun odottamaan siksi aikaa, kun valmistelet lehtikaalin.
Leikkaa lehtikaalista pois lehtiruodit ja hienonna kaalin lehdet suuhun ja haarukkaan sopiviksi paloiksi ja lisää kastikkeen joukkoon.
Hiero sitten käsin kaalia ja kastiketta, kunnes kaali pehmeää ja sen väri tummuu. Tämä on tärkeää, koska lehtikaali on aika kovaa ja näin siitä tulee miellyttävää ja herkullista syötävää.
Paahda mantelilastut kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Laita salaatti tarjoiluvadille, lisää siihen kvinoa, paahdetut mantelilastut ja kuivatut karpalot. Raasta päälle parmesaanijuustoa! Ihanaa!
Kauppalista
1 pussi (n. 150-200g) lehtikaalia
valkosipulia
1 pieni salottisipuli
1 sitruuna
mantelilastuja
kvinoaa
kuivattuja karpaloita
parmesaanijuustoa
oliiviöljyä
vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria
Marokkolainen kana, kvinoa ja tsatsiki
Resepti 4-5 henkilölle
600 g broilerin sisäfileitä tai fileesuikaleita
2 rkl öljyä
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl garam masalaa
1 tl suolaa
250 g kivettömiä viinirypäleitä
4 dl kvinoaa
8 dl vettä kvinoan keittämiseen
Valmistusohje
Pese kvinoa runsaalla kuumalla vedellä ja keitä se pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen hiukan suolaa.
Laita kulhoon öljy ja mausteet, sekoita hyvin ja lisää, mielellään huoneenlämpöiset, broilerin rintafileet joukkoon ja sekoita niin, että kaikki palat maustuvat.
Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi ja paista suikaleet kypsiksi, mutta ei kuiviksi. Huoneenlämpöinen broilerin sisäfilee kypsyy kuumalla pannulla alle 10 minuutissa.
Lisää pestyt viinirypäleet pannulle ja pyörittele niitä tovi niin, että rypäleet kuumenevat.
Kvinoa
Kaada keitetty kvinoa laakealle tarjoiluastialle ja halutessasi purista sen päälle tuoretta appelsiinin mehua ja paahdettuja mantelilastuja.
Työvälineet
Siivilä kvinoan huuhtelemiseen ja kattila sen keittämiseen. Kulho broilerin maustamiseen ja paistinpannu + lasta paistamiseen.
Tsatsiki
1 tuore kurkku
5 dl kreikkalaista jogurttia
½ tl suolaa
yhden sitruunan mehu
1-2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta minttua
1 tl jeeraa, eli juustokuminaa
Valmistusohje:
Kuori kurkku, tee siitä suikaleita raastinraudalla tai mandoliinilla. Lisää suikaleiden joukkoon hiukan suolaa ja laita seos siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua pois.
Mausta jogurtti valkosipulilla, sitruunanmehulla, mintulla ja jeeralla. Lisää kurkku ja laita jääkaappiin tekeytymään, jos on aikaa!
Työvälineet
Raastinrauta tai mandoliini, siivilä, sekoituskulho, veitsi ja sitruspuristin
Kauppalista 4-5 henkilölle
600 g broilerin sisäfileitä tai fileesuikaleita
250 g kivettömiä viinirypäleitä
öljyä
kardemummaa
kanelia
garam masalaa
suolaa
kvinoaa
Tsatsiki
1 tuore kurkku
valkosipulia
1 sitruuna
5 dl kreikkalaista jogurttia
suolaa
kuivattua tai tuoretta minttua
jeeraa eli juustokuminaa
kylmäsavulohipiirakka
Resepti
1 kpl Sunnuntai ruisperunataikina
300 g kylmäsavulohta viipaleina
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 munaa
½ dl vettä
½ dl sitruunan mehua
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 kevätsipuli (2 dl silputtuna)
1 dl silputtua tilliä
mustapippuria
Pinnalle tilliä, tuoretta sitruunatimjamia tai timjamia ja sileälehtistä persiljaa.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Kauli sopivasti sulanut taikina kahden leivinpaperin välissä piirakkavuokaasi sopivaksi.
Nosta taikina papereineen vuokaan ja leikkaa ylimääräinen, reunojen yli tuleva taikina pois. Pistele taikinaan haarukalla reikiä. Laita taikinan päälle leivinpaperiarkki ja täytä piirakkapohja kuivilla herneillä tai käytä piirakkahelmiä, että taikina pysyy vuoassa esipaiston ajan. Esipaista taikinaa n. 10-15 min uunin alatasolla.
Kun pohja on uunissa, silppua 2 dl kevätsipulia ja 1 dl tilliä.
Sekoita yhteen kerma ja tuorejuusto ja vatkaa joukkoon 2 kananmunaa. Lisää joukkoon vielä 0,5 dl kylmää vettä, 0,5 dl vastapuristettua sitruunanmehua, sitruunan raastettu kuori, pari rouhaisua mustapippuria sekä kevätsipuli- että tillisilppu.
Levitä kylmäsavulohiviipaleet esipaistetulle piirakkapohjalle rennosti rypyttäen.
Kaada kerma-tuorejuustoseos lohiviipaleiden päälle ja paista piirakkaa n. 30 min 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes täyte on hyytynyt.
Silppua jäähtyneen piiraan pinnalle runsaasti tilliä, timjamia tai sitruunatimjamia ja sileälehtistä persiljaa.
Piirakka maistuu sekä haaleana että jääkaappikylmänä.
Kauppalista
1 kpl Sunnuntai ruisperunataikina
300 g kylmäsavulohta viipaleina
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
1 luomusitruuna
kevätsipulia
tuoretta tilliä
mustapippuria
Pinnalle tuoretta tilliä, sitruunatimjamia tai timjamia ja sileälehtistä persiljaa